Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie. Można ją przyrządzać na setki sposobów, z dodatkiem wielu składników, na cienkim lub grubym cieście. Dzięki swojej popularności można zjeść ją niemal wszędzie – nawet w najpopularniejszych miastach turystycznych, gdzie kładzie się nacisk na lokalne specjały. Sprawdzamy, gdzie można zjeść najlepszą pizzę w Zakopanem.
Góralski Browar – najlepsza pizza na Krupówkach
W pierwszej kolejności warto wyróżnić pizzę w Zakopanem serwowaną w Góralskim Browarze, zlokalizowanym w sercu Zakopanego. Jest to restauracja z widokiem na Tatry, które można obserwować z tarasu widokowego. W menu znajdują się standardowe propozycje – margarita, salami, capriciossa, hawajska, cztery sery czy parma, jednak głównym punktem lokalu są specjalności Pohalańskie, takie jak:
- pizza z mozzarellą, jajkiem, bekonem i pomidorem – idealna na śniadanie,
- pizza kozia – z mozzarellą, kozim serem, rukolą i orzechami włoskimi,
- pizza piekielna – dla wielbicieli ostrych smaków, przysmak z papryczkami jalapeno i z hiszpańską kiełbaską chorizo,
- zbójnicka – połączenie kuchni włoskiej i góralskiej – na pizzy znajduje się oscypek, bryndza, ogórek kiszony, kiełbasa i olej czosnkowy.
Góralski Browar to także piękne, typowo góralskie wnętrza. Drewno, które dominuje w lokalu, nadaje prawdziwie Podhalańskiego klimatu i charakteru. Bogate menu sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Cristina – pizza z pieca opalanego drewnem
Kolejne miejsce warte uwagi to restauracja Cristina przy Placu Niepodległości. Wyróżnia ją specyficzny smak ciasta z pieca opalanego drewnem. Poza przepysznymi włoskimi daniami i owocami morza (wybitna ośmiornica i małże w białym winie) można skosztować pizzy zakopiańskiej. Stella di Zakopane to połączenie mozzarelli, boczku wędzonego, oscypka, oregano i żurawiny. Zjemy tu też pizzę białą, typowo włoską – np. Alle Pere, z szynką parmeńską i gruszkami.
Papaj – pizza oddająca klimat gór
Zlokalizowana przy ulicy Jagiellońskiej Papaj Pizza również serwuje włoski wyrób z regionalnymi dodatkami. Warto się tu pojawić, aby zjeść Bacowski Śmirgiel, czyli pizzę z oscypkiem, cebulą, boczkiem i kiełbasą wiejską. To świetne miejsce do odpoczynku po zejściu ze szlaku. Można tu spotkać przemiłą obsługę, z energetycznym podejściem do gości. Podobnie jak Góralski Browar, jest to restauracja z widokiem na Tatry. Można tu zjeść posiłek z widokiem na górską panoramę, w swobodnej i rodzinnej atmosferze.
Trattoria Adamo – rodzinna pizzeria
Restauracja zlokalizowana przy Planu Niepodległości – Trattoria Adamo – to idealne miejsce dla osób, które chcą coś zjeść w towarzystwie swoich czworonogów. Doskonale spędzą tu czas również dzieci, za sprawą przygotowanego kącika do zabawy. W menu można znaleźć klasyczne propozycje pizzy, jak również te niestandardowe, jak np. Mamma Mia z kukurydzą i brokułami.